Deff 2015

2014-01-10
23:20:00

Snart drar det igång! // Soon it'll get started!

Välkomna ska ni vara till min årliga deffblogg för år 2014!
 
Den 17:e februari drar jag igång med årets utmaning! Innan jag kommer närmre in på detta årets deff tänkte jag prata lite om deffande i allmänhet och vad det innebär och betyder för mig, samt lite snabbt sammanfatta förra årets deff.
 
Vad innebär det för mig att deffa?
Att deffa är för mig ett sätt att utmana och motivera mig själv. Klarar jag av den psykiska/fysiska utmaningen att leva efter de strikta regler vad gäller kost, träning och motion som jag har satt upp för mig själv, under så pass lång tid?
 
Den psykiska utmaningen består för mig främst av att lyckas övervinna frestelser såsom mat innehållandes för mycket kolhydrater/fett, alkoholhaltiga drycker, allt som innehåller socker (läsk/tårtor/kakor, m.m.) och att bara kunna avstå frukostmackan och glaset med mjölk för att istället sätta i sig en proteindrink och fiberberikad havregrynsgröt klockan 06.00 på morgonen. Nu tycker inte jag att det är särskilt svårt att avstå onyttigheter när jag väl börjat vara utan, men hur många gånger jag än deffar så återkommer alltid suget efter "matigare" mat. Men vad vore en deff utan utmaningar?

Precis som med all träning så är det en enorm motivationsboost att få se resultat av allt slit. Fördelen med en deff är att den ger förhållandevis snabba resultat. Dock är de inte alltid synliga med egna ögon, så därför är det viktigt att du mäter dina framgångar med exempelvis BIA-/Tanitavågs- eller Kalipermätningar för att få svart på vitt att det fungerar (eller i värsta fall inte fungerar). Den fysiska utmaningen är för mig att hålla igång i princip hela den vakna tiden på dygnet under väldigt långa perioder. Jag har ett jobb där jag oftast jobbar 9-10h/dag och som dessutom är väldigt fysiskt krävande i form av många lyft och mycket spring, samtidigt som det är psykiskt utmanande i form av tidspress och problemlösning av olika slag. Utöver det så måste jag självklart träna, vilket jag gör 5 dagar i veckan (måndag-fredag) - oftast efter jobbet då jag har pulsen och fokuset uppe. Dessutom så gäller det att alltid underhålla kropp och sinne med energi, samtidigt som det gäller att alltid ha mat förberett, vilket i sig kräver en massa planering med inköp, tillagning av storkok, m.m.
 
Att deffa är ingen dans på rosor - det kräver ständigt engagemang, fokus och vilja samtidigt som man måste vara viljestark och kunna planera. Dessutom är det väldigt viktigt att människorna runtom dig accepterar - men inte nödvändigtvis förstår - ditt val av livsstil. Det blir mycket svårare om t ex en pojk- eller flickvän tjatar och klagar på vad du äter eller hur mycket du tränar. Tänk även på att det låga energiintaget som en deff innebär kan påverka ditt humör negativt - låt INTE det gå ut över dina nära och kära. Pallar du inte trycket bör du istället öka intaget av energi eller kanske till och med lägga av helt.
 
Avslutningsvis vill jag även säga till alla er där ute att det är väldigt lätt att se "nackdelarna" med att deffa. Dvs enformig kost, begränsad frihet under fritiden, psykisk och fysisk utmattning, m.m. Därför vill jag lyfta fram fördelarna och ta död på en del av myterna om deffande innan jag fortsätter med att berätta om föregående år.
 
Kosten behöver inte vara enformig och tråkig. Jag har gjort ett frivilligt val att äta kyckling två gånger om dagen, 6 dagar i veckan av den enkla anledningen att jag inte har något emot det. Jag är så långt ifrån kräsen man kan vara med mat. Dessutom är det ekonomiskt fördelaktigt. Men känner du att du vill ha omväxling så går det alldeles utmärkt att varva med räkor/kräftstjärtar och tonfisk, m.m. - så länge det har samma innehåll vad gäller protein, kolhydrater och fett.
 
Så länge du planerar så kommer inte din fritid att påverkas negativt. Du behöver inte ständigt tänka på matlådor och stressa med att tillaga mat 5 minuter innan bion med sambon om du bara har lite framförhållning!
 
För mig medför psykiska och fysiska utmaningar ett positivt klang. Jag älskar ett rutinbaserat leverne. Dessutom finns det inget bättre än att aldrig behöva hamna i matkoma och därmed få ångest för att man har ätit alldeles för mycket, alldeles för snabbt. Det finns heller inget bättre än att vakna upp på helgerna utan att känna sig bakfull och ångerfull. Slutligen finns det inte heller något bättre än att varje dag blicka framåt till lördagen (i mitt fall) då jag får äta två helt valfria mål (McDonalds, pizza, kebab, husmanskost, restaurangmat - you name it). Dessa mål kallas lite missvisande för "cheat meals", men är absolut nödvändiga för den fortsatta fettminskningen då den ger ämnesomsättningen en nytändning. Att deffa kanske inte är så farligt ändå, eller vad säger ni?
 
 
Deffen 2013
Förra årets deff började måndagen den 4:e mars 2013 och höll på ända till dagen innan midsommar, dvs torsdagen den 20:e juni. Sammanlagt deffade jag i 105 dagar - totalt 15 veckor. Med en total viktnedgång på 13,3kg och en fettminskning på 12,2% så ansåg jag mig väldigt nöjd med resultaten. Se före-/efterbilden nedan.
 
 
Deffen gick förvånansvärt bra vad gäller både resultat, bibehållandet av muskelmassa och välmående - mycket tack vare min kära flickvän som hela tiden uppmuntrade och berömde mig. Dessutom påverkades inte humöret märkvärt och jag gick väldigt sällan hungrig, främst tack vare en ändring i mitt kostschema från föregående år (jag kommer till det senare under deffperioden). Varje år lär man sig något nytt!
 
Om man ska ge sig själv lite kritik från föregående år så borde jag - i alla fall under de sista veckorna - kört mycket mer cardio (morgonpromenader). Hade jag gjort det så hade mitt BF (Body Fat) garanterat minskat ytterligare. Det är något jag tar med mig till detta året!
 
Dessutom har mitt mål under bulken efter min föregående deff varit att bygga på muskelmassan på benen, vilket ska bli spännande att se hur det har gått vid nästkommande mätning. Jag har inte på något sätt hoppat över benträningen (faktum är att det är det roligaste och tuffaste träningspasset på hela veckan), men jag har inte utmanat mig tillräckligt för att det ska ge de relativt snabba resultat jag eftersträvar. Det har jag däremot löst sedan en tid tillbaka och hoppas nu på det bästa!
 
 
Det blev ett väldigt långt inlägg idag och jag kommer i framtiden att hålla dem mycket kortare! Dels för att jag då kommer vara tidspressad, men även för att ni inte ska bli uttråkade, gott folk!
 
Tack för att ni tog er tid att läsa! Lägg till mig på Facebook, om ni inte redan har gjort det, för att hålla er uppdaterade på vad som händer och sker här på bloggen!
 
// Patrik Hellgren
 


Welcome to my blog for my annual cut 2014!
 
On February 17 I pull off with this year's challange! Before I get closer in on this year's cut, I thought I'd talk a little about cutting in general and what it means to me   tänkte jag prata lite om deffande i allmänhet och vad det innebär och betyder för mig, and a little quickly summarize last year's cut.
 
What does it mean to me to "cut"?
To cut is a way for me to challange and motivate myself. Can I take the psykological/physical challange to live after the strict rules when it comes to diet, training and exercise that I've set up for myself, for so long?
The psychological challenge for me consists primarily of succeeding to overcome temptations such as food consisting too much carbs/fat, alcoholic beverages, anything containing sugar (soft drinks/cakes/cookies, etc.) and just being able to forgo the sandwich and glass of milk at breakfast and instead take a protein drink and fiber-fortified oatmeal at 6 am in the morning. Now, I do not think that it is particularly difficult to refrain bads once I've started, but no matter how many times I'm cutting, the urge for "more filling" food always comes back. But what would a cut be without challenges, huh?
 
As with any exercise, it's a huge motivation boost to see the results of all the hard work. The upside of a cut is that it provides relatively fast results. However, they are not always visible with your own eyes, so it is important that you measure your success with e.g. BIA-/Tanitascale- or Kaliper measurements to get the black and white that it works (or at worst, not work). The physical challenge for me is to keep going during almost all of my waking hours of the day during very long periods. I have a job where I usually work 9-10h per day and it's also very physically demanding in terms of the amount of lifting and a lot of running back and forth, while it's mentally challenging in terms of time constraints and problem solving of various kinds. In addition to that, I must obviously work out, which I do 5 days a week (Monday-Friday) - usually directly after work when I have the pulse and the focus for it. Additionally, you always have to maintain your mind and body with energy, while you'll always got to have food prepared, which in itself requires a lot of planning with purchasing, cooking large amounts of food, etc.
 
A cut is no bed of roses - it requires constant commitment, focus and will while you have to be strong willed and able to plan. Moreover, it is very important that the people around you accept - but do not necessarily understand - your choice of lifestyle. It becomes much more difficult if for example a boy- or girlfriend is nagging and complaining about what you eat or how much you exercise. Also note that the low energy intake as a cut means can affect your mood negatively - do NOT let it out on your loved ones. If you can't handle the pressure, you should instead increase the intake of energy or perhaps even put off completely.
 
Finally, I would also want to say to all of you out there that it's very easy to see the "cons" of cutting. I.e. monotonous diet, limited freedom during spare time, psycological and physical exhaustion, etc. Therefore, I would want to highlight the advantages and kill some of the myths about cutting before I go on to tell you about last years cut.
 
The diet don't need to be boring and tedious. I have made a deliberate choice to eat chicken twice a day, 6 days a week for the simple reason that I do not mind it. I'm so far from picky you can be with food. Moreover, it is economically advantageous. But do you feel that you want variety, then why not revving with shrimps/crayfish tails and tuna, etc. - as long as it has the same content in terms of protein, carbohydrates and fat.

As long as you plan your day it will not affect your spare time negatively. You do'nt always have to think of lunch boxes and rush to prepare food 5 minutes before the movies with your boy- or girlfriend if you only have a little forward planning!
 
Psychological and physical challenges is something positive for me. I love a routine based living. Moreover, there is nothing better than to never have to end up in a food coma and thus get remorseful because you have eaten too much, too fast. And there is nothing better than waking up on the weekends without feeling hungover and regretful. Finally, there is nothing better than to every day look forward to Saturday (in my case) when I get to eat whatever I want during two different meals (McDonalds, pizza, kebabs, home cooking, restaurant food - you name it). These meals are called "cheat meals", which is a bit misleading, but is absolutely necessary for the continued fat reduction as it gives your metabolism a reawakening. To cut may not be so bad anyway, what do you say?
 
 
Cut 2013
Last year's cut began on a Monday, March 4, 2013 and held on until the day before midsummer's eve - Thursday the 20:th of June. As a whole my cut lasted 105 days - a total of 15 weeks. With a total weight loss of 13.3kg and a fat reduction of 12.2%, I felt very pleased with the results. See the before/after picture below.
 
 
The cut went surprisingly well both in terms of results, maintenance of muscle mass and well being - much thanks to my dear girlfriend who constantly encouraged and praised me. Additionally my mood was not noticeably affected and I very rarely went hungry, mostly thanks to a change in my diet schedule from last year (I'll get to that later on). Every year you learn something new!

To give myself some criticism from last year, I should've - at least during the last few weeks - been going out for much more cardioHad I done so, my BF (Body Fat) would've been even further reduced. It's something I'll take with me this year!
 
In addition, my goal during my growth period after my previous cut has been to gain more muscle mass on my legs, which will be exciting to see how things have gone at the next measurement. I have not somehow skipped leg training (in fact, it is the most fun and the toughest workout of the week), but I have not challenged myself enough for it to give the relatively fast results I seek. I have, however, resolved that issue some time ago and now I hope for the best!
 
 
It was a very long post today and I will in the future keep them much shorter! Partly because I'll then be under time pressure, but also so you won't get bored, people!
 
Thank you for taking the time to read! Add me on Facebook, if you have not already done so, to keep you updated on what is happening here on the blog!
 
// Patrik Hellgren